Is onderhoud van je noodstroomaggregaat echt belangrijk?

First things first: wat is een noodstroomaggregaat?

Een noodstroomaggregaat is een belangrijk apparaat dat te allen tijde gegarandeerd moet kunnen functioneren. Het is in feite een mobiele stroomtoevoer die op elke plek waar normaal geen stroom te krijgen is een oplossing biedt. Tevens helpt een noodstroomaggregaat bij het wegnemen van stress tijdens een stroomuitval in een belangrijk(e) bedrijf of instantie. De naam noodstroomaggregaat komt oorspronkelijk ook van het in nood vervullen van de ‘dienst’ als stroomtoevoer. Met gedegen en goed doordacht onderhoud aan je noodstroomaggregaat reduceer je in veel gevallen het stressniveau van jou en je medewerkers tot een minimum.

Wat houdt onderhoud van je noodstroomaggregaat in?

Een noodstroomaggregaat (ook wel afgekort als NSA) dient sowieso jaarlijks te worden gecontroleerd. Dit is uiteraard om de veiligheid en het goed functioneren van het apparaat te kunnen waarborgen. Bij dit onderhoud wordt er gekeken of de NSA voldoet aan een bepaalde normering. Naast een controle op veiligheid wordt ook gekeken of alle gegevens van het aggregaat op de juiste manier zijn bijgehouden. Dit is de NEN 3140-keuring. Doorsta je deze keuring, dan weet je zeker dat jouw noodstroomaggregaat veilig is en voldoende goed functioneert.

Inspecteer maandelijks je noodstroomaggregaat

Het jaarlijks keuren van het aggregaat is goed, maar het is nog beter om tussendoor ook te controleren of het apparaat nog naar behoren werkt. Tot op een zeker niveau kun je dit gewoon zelfstandig doen. Je kunt dan bijvoorbeeld één keer in de maand op een aandachtige manier naar je NSA kijken. Wellicht zie je ergens een lekkage. Daarbij kun je kijken hoe het staat met de opstartsnelheid van het NSA. Luister of je vreemde geluiden hoort en check of alle vloeistofniveaus kloppen. Zo weet jij ook tussendoor of je kunt vertrouwen op het aggregaat. Is er dan iets aan de hand dan kun je altijd een expert inschakelen. Zo voorkom jij een onveilige en niet (goed) functionerende aggregaat.

Vraag om advies bij de specialist

Wellicht denk je bij het lezen van deze informatie dat je dit allemaal niet zelf kunt: qua kennis of qua tijd. Iedereen kan voor een moment even aandachtig naar het noodstroomaggregaat kijken, maar voor sommige gevallen kun je ook gewoon hulp inschakelen van de specialist. Deze helpt jou bij de controle en zorgt ervoor dat jij zeker weet dat jouw aggregaat naar behoren werkt. Onderhoud je noodstroomaggregaat te allen tijde zeer zorgvuldig om nare situaties te voorkomen.

1 gedachte over “Is onderhoud van je noodstroomaggregaat echt belangrijk?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.