(energie)bespaartips

 

De jaarlijkse energiekosten kunnen verlaagd worden dankzij een aantal handige energie bespaartips. Bovendien is dit ook beter voor het milieu. CV Installateurs Gelderland deelt de meest nuttige tips met u.

Het is belangrijk om op het energielabel van elektrische apparaten te letten. Een apparaat met een G-label is een ware energievreter. U bent het voordeligst uit met het A-label. Nog beter is het A+ of A++. Door gebruik te maken van schakeltijden kunt u het energieverbruik van lampen omlaag brengen. CV Installateurs Gelderland kan u voorzien van advies op maat. Hierbij wordt bekeken of er energiebesparende maatregelen kunnen worden getroffen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om isolatie of het vervangen van een oude cv ketel.

Energiebespaartips voor de woonkamer en keuken

Maak gebruik van een klokthermostaat. De E-thermostaat werkt energiezuinig. Het wordt aangeraden om de thermostaat al één uur voor het slapen gaan op 15 graden te zetten. Doe dit ook wanneer u niet thuis bent. Overdag kunt u de thermostaat rond de 18 graden houden. Voor de avonduren voelt 20 graden lekker comfortabel aan. Zorg voor een regelmatige ontluchting van uw radiatoren. Door te kiezen voor vloerverwarming ervaart u meer warmte en comfort. Hierdoor kan de thermostaat lager blijven. Bij de aanschaf van een airco is het belangrijk om te letten op het energielabel.

Plaats de koelkast niet te dicht bij de verwarming, het fornuis of in de zon. Zorg voor een koele directe omgeving. De achterkant van de koelkast staat minstens 10 centimeter van de muur en de deur van de koelkast moet goed sluiten. Voor de vriezer is het belangrijk om deze regelmatig te ontdooien. Wanneer u gaat koken, zorg er dan voor dat de pan goed op de warmtebron past. Doe altijd de deksel op de pan. Laat het koffiezetapparaat niet aanstaan maar bewaar de koffie in een thermoskan.

Ventileren en verlichting

Het is belangrijk om dagelijks te ventileren. Dit doet u door enkele ramen gedurende 15 minuten open te zetten. Hiermee wordt er koude en droge lucht in huis gehaald. Dit is niet alleen belangrijk voor een gezonde omgevingslucht, ook is deze lucht beter te verwarmen. Dit scheelt op de energiekosten. Ook kunt u veel besparen door gebruik te maken van spaar- of ledlampen. Schakel de computer, randapparatuur, tv, radio en andere apparaten na gebruik uit. Laat ze niet op standby staan.

Isoleren van de woning

Dankzij een optimale isolatie kunt u veel op de energiekosten besparen. Denk hierbij aan het laten isoleren van dak, vloer en spouwmuren. Ook cv-leidingen in onverwarmde ruimtes kunt u beter isoleren. Breng ook tochtwering aan bij deuren en ramen. Ventilatieopeningen mogen niet gedicht worden.

Is uw cv ketel aan vervanging toe, kies dan voor een cv-ketel met automatische pompschakeling. Deze pomp werkt alleen wanneer dat nodig is. Dit bespaart u jaarlijks 350 kwh elektriciteit. Ook de vloerverwarming kan voorzien worden van een pompschakelaar.

Het gebruik van water

Kies bij het wassen voor een zo laag mogelijke wastemperatuur. Moderne wasmachines zijn voorzien van een wasprogramma met waterbesparing. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van de droger. Douchen verbruikt minder water dan het nemen van een bad. Een waterbesparende douchekop zorgt voor een jaarlijkse besparing tot wel 40 euro.

Laat uw cv-ketel, geiser, boiler of gashaard regelmatig controleren. Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat uw warmtebron optimaal en veilig werkt. Bovendien wordt hiermee de levensduur verlengd. Ook bespaart dit op de jaarlijkse energiekosten. Met het onderhoudscontract bent u verzekerd van periodiek onderhoud én snelle hulp bij storingen, zonder extra voorrij- of arbeidskosten.