Swarovski Oorbellen voor graf van een meisje?

Soms krijg je als grafkunstenaar bijzondere opdrachten voor gedenktekens. Een moeder vroeg mij onlangs een monument voor haar dochtertje te ontwerpen met oorbellen van Swarovski kristal.

Je kent ze vast wel: Swarovski kristallen. Het zijn de alom bekende (kunstmatige) kristallen juweeltjes.  Al gedurende vijf generaties worden ze gemaakt in Oostenrijk. Door het heel precies  snijden van duur “loodglas” ontstaat een bijzondere schittering in het exclusieve glas.

Daniel Swarovski de zoon was van een traditionele Boheemse glassnijder vond in 1892 een  snijmachine uit die een revolutie veroorzaakte. Vanaf dat moment kon hij preciezer dan ooit tevoren glas snijden. Een extreem heldere schittering werd op deze manier in het glas bereikt. En tot op de dag van vandaag is Swarovski glas aan deze helderheid herkenbaar.

Om een nog luxere schittering en uitstraling te stopte Daniel Swarovski veel tijd en energie om een exclusieve glanscoating te ontwikkelen. Samen met Dior (het bekende modehuis) creëerde hij de coating ‘Noorderlicht’  ook wel “Aurura Borealis” genoemd.

Grafkunst en Swarovski

De vraag naar Swarovski kristalen die verwerkt worden in grafkunst en grafmonumenten neemt toe. De  regenboogboom.nl is een ideële organisatie die deze Swarovski kristallen verkoopt. De opbrengst wordt besteed aan een bezoek aan ernstig zieke kinderen in een ziekenhuis of instelling. De kinderen krijgen dan zelf een kristal van de mensen van de Regenboogboom.

De kristallen kunnen op uiteenlopende wijzen verwerkt worden in een grafmonument.

Steeds persoonlijker

Dat uitvaarten en grafstenen steeds unieker en persoonlijker worden weten we allemaal. Tegenwoordig is bijna iedere uitvaart uniek en samengesteld door de nabestaanden. Dat zelfde is ook steeds vaker het geval bij persoonlijke grafmonumenten en grafstenen.

Deze trend gaat samen met de individualiseren van onze samenleving. Ieder mens zien we als uniek en verdient de gepaste aandacht.

Grafsteenleveranciers en steenhouwers maken meer exclusieve producten en nu ook  grafmonumenten met Swarovski kristallen. In sommige gevallen leidt dit tot extreme bling bling. Maar vaak ontstaan ook letterlijk heel smaakvolle en mooie juweeltjes.

 

Een voorbeeld

In overleg kwamen we tot een ontwerp van een levensboompje van RVS met Swarovski kristallen. Het boompje heeft een stam die is opgebouwd uit vier in elkaar vervlochten hoofdtakken. Deze symboliseren de vier gezinsleden. Deze takken splitsen zich vervolgens in meer takken, die het aantal levensjaren (9) van het meisje verbeelden.

De moeder nodigde familie, vrienden, de school en bekenden uit om een kristal te adopteren. Iedereen koos een eigen kristal en zodoende hangen er allemaal unieke kristallen in het boompje.

 

In samenspraak met een grafkunstenaar ontstond een idee van een levensboompje met verschillende takken waarin Swarovski kristallen hingen. Iedere tak stond voor een levensjaar van het meisje en droeg een unieke Swarovski kristal. Familie en nabestaanden hadden ieder een eigen kristal uitgezocht. De kristallen kwamen aan gekrulde staaldraden te hangen, verwijzend naar haar bos met krulletjes.

De Swarovski kristallen geven een bijzonder lichtspel dat alle kleuren van de regenboog bevat. Dankzij de vele facetten in de kristallen en het veranderende zonlicht ontstaan op onverwachte plekken regenboogkleuren en lichtvlekjes.

De levensboom ontspruit aan een hart dat gevuld is met heldere witte steentjes.

Zo is een uniek en passend grafmonument ontstaan met Swarovski kristallen.

Unieke ontwerpen en het gebruik van bijzondere materialen in grafmonumenten is populair. Dus deze moeder zal niet de enige zijn die Swarovski kristallen op een graf hangt…

Lees ook: omgaan met rouwende mensen